Farver & rum

Vælg ikke farven isoleret set!
En farve kan som regel ikke bedømmes isoleret, men må ses i den sammenhæng, hvori den skal indgå. Det er ikke kun belysningen, der kan give forskellige udtryk af en farve. Den kan også ændre sig efter de andre farver i rummet.

Usikker på farven?
Farver fremstår stærkere på store flader. Det kan derfor være en god idé at prøvemale en mindre del af væggen, inden man vælger farve. Hos din farvehandler kan du købe små prøvedåser i den farve, du har valgt. Det er også vigtigt at vurdere farven i forskellige be
lysninger, da farver kan ændre sig meget efter, hvilken belysning de ses i. Farver forandrer sig også efter underlaget. Ru og matte flader dæmper intensiteten i farven, mens en blank og poleret overflade giver farven skarphed og liv.

Rummets dimensioner og valg af farve!
Husk, at det kan give spændende effekter, når man giver væggene forskellige kontrastfarver – det giver mere liv og spænding i et rum. Mal evt. en stor firkant på væggen i en kontrastfarve og hæng et billede eller nogle små reoler inde i firkanten.
Husk også, at visuelt skubber lyse farver væggene ud i rummet, mens mørke farver trækker dem sammen.

Glansgrader påvirker rumoplevelsen!
Matte flader dæmper, blanke flader fremhæver. Ved at spille på kontrasten mellem mat og blank kan man give rummet ekstra liv og karakter.
Har man fx et flot træværk omkring vinduerne eller flotte døre, kan man fx vælge glans 5 - 10 på væggen og 80 til træværket.

Vælg udendørs farver efter omgivelserne!
Når man skal vælge udendørs farver, er det vigtigt, at man kigger på de omgivelser, ens hus ligger i. Farverne bør harmonere både med naturen og omgivelserne. Tænk ikke kun praktisk, men også æstetisk. Tænk helhed, farver og former. Så får du skabt et både smukt og personligt udtryk.

MALERTIPS INDE

Hvis du skal grunde, før du maler med en farve, så husk
Lysegrå grunder under grønne og blå farver. Hvid under gule farver. Gul/orange under rene, røde farver.

Vælg den rigtige rækkefølge
1. Mal loftet.
2. Mal væggene.
3. Mal træværket.
Begynd altid ved vinduet og arbejd dig herefter væk fra lyset.

Vær nænsom, når du dypper
Lad være med at drukne penslen, men dyp kun en tredjedel af den i malerbøtten. En malerulle derimod skal mættes, dog ikke så meget, at den drypper.

Godt arbejdslys
Dagslys er bedst, ellers sørg for god belysning – dvs. stærkt loftslys og et par spots.

Mal vådt-i-vådt på hele fladen
Ved beskæring af væggene (når du maler kanter) er det vigtigt at male vådt-i-vådt. Hvis beskæringen når at tørre, inden de store flader males, bliver fladen ikke ensartet.

Hvis du skal male/lakere gulve
Påfør maling/lak i gulvets længderetning. Mal 2-3 planker ad gangen og husk at lade hele gulvet tørre ordentligt, inden du påfører det næste lag.

Gør malingen klar til næste gang
Fjern malingrester på indersiden af låget, når du er færdig med at male, ellers risikerer du, at flager fra lå- get drysser ned i malingen, når du åbner bøtten igen.
Snyd rummet større
Et langt smalt rum kan virke bredere og kortere, når langsiderne males lyse og endevæggene mørke. Og omvendt i et kort, bredt rum.

Skyl værktøjet godt igennem
Skyl nye maleruller og pensler godt igennem med rent, lunkent vand, inden du tager dem i brug – og slå vandet godt af. Så undgår du, at fnug og lign. kommer i malingen og bagefter på vægge, døre og lister!

Mal ensartet
Når du anvender maling med høj glans, skal du være opmærksom på, at du skal arbejde meget ensartet, mens du maler:
- Mal i samme retning ved alle strøg.
- Mal vådt-i-vådt.
- Hold kun pause ved naturlige skillelinier, fx ved hjørner.

Restmaling
Hvis du har anvendt vandfortyndet maling fx til beskæring, må en evt. rest ikke komme tilbage i spanden. Fra fabrikken er malingen nemlig kun tilsat den nødvendige mængde konserveringsmiddel. Derfor risikerer du, at malingen står og rådner, hvis man hælder en fortyndet malingrest tilbage i spanden.

Slip for besværlig rengøring
Læg en plastpose i rullespanden eller om bakken, før malingen hældes op. Så er spanden/bakken helt ren og klar til brug næste gang, der skal males.
Ved længere afbrydelser i malearbejdet, kan du lægge din pensel og rulle i en tæt plastpose, indtil du skal male videre. Det kan du også gøre fra dag til dag. Går der længere tid imellem, kan det være nødvendigt at vaske værktøjet.

MALERTIPS INDE

Planlæg dit murprojekt
En facade har ofte flere forskellige flader, der skal males i hver sin farve. Her er det en god idé at begynde øverst og slutte nederst. Har huset fx vindskeder, så mal dem færdig, før de store flader males og afslut med sokkelen.

Sådan træbeskytter du rigtigt
Mal/stryg kun 2-3 brædder helt færdige ad gangen for at undgå skjolder. Mæt også endetræet med flere påføringer vådt-i-vådt, så fugten ikke kan trænge ind fra enderne og ødelægge træet. Mal aldrig i direkte sollys eller på et solopvarmet træværk. Træbeskyttelsen flyder dårligt og tørrer for hurtigt.

Matte skjolder pga. du
Når udendørs træværk får matte skjolder, skyldes det sandsynligvis dugfald, for dug på en halvtør malebehandling kan føre til matte områder. Dette sker specielt i sensommeren og det tidlige forår, når man bruger langsomttørrende maling. Undgå derfor at male sidst på dagen og om aftenen, når der er risiko for dugfald. Matte områder, der kommer af dugfald kan dog udbedres ved overmaling.

Glem ikke soklen på huset
Huset er ikke færdigmalet, før soklen også er malet! Man vil ofte opleve, at farven på soklen er den vigtigste næst efter den farve, man har valgt til huset, da farven skaber en farvebro mellem huset og omgivelserne.

Sommer og solskin
Det behøver ikke være sommer for, at du kan male udendørs, men vejret skal være rimelig varmt og tørt. Er du i tvivl om dit træværk er for fugtigt, så lån eller lej en fugtighedsmåler hos din farvehandler.
Forbehandling af udendørs træværk
Det er vigtigt, at træværk bliver behandlet i dybden. Derved opnår man både det flotteste resultat og den længste holdbarhed. Ubehandlet eller bart træværk mættes med en grundingsolie. Husk, at træet skal være helt rent og afrenset, før man grunder. Når grundingen er tør, kan man påføre træbeskyttelsen. HUSK: Grundingen må ikke stå blank!

Ny, ubehandlet træbeklædning
Ny træbeklædning skal behandles hurtigst muligt og helst inden for 3 uger. Hvis det er muligt, er det bedst at behandle træbeklædningen inden opsætning. Det er især vigtigt at behandle endetræet med ekstra grundighed – dvs. 3 - 4 strøg vådt-i-vådt. Dette giver en god forsegling af endetræet og ekstra beskyttelse mod råd.

Smukke havemøbler
Det er vigtigt, at træmøbler behandles korrekt for at hindre fugtoptagelse og udtørring. En korrekt behandling hindrer også, at de bliver angrebet af skimmelsvampe. Vand er slemt for træmøbler, men solen er næsten værre. Lyset angriber træværkets overflade og ændrer kemien i træcellerne. Og så løsnes yderfibrene, træværket bliver gråt, og det får et trist og nedbrudt udseende.

Nordisk klima
Vælg en maling, der er udviklet til vores nordiske klima. Så kan den klare de omskiftelige årstider med hurtige temperaturskift, sol, kulde og fugt.

Hustjek og -vask
Vask dit malede hus én gang om året – og forlæng holdbarheden på malingen. Husk også den årlige gennemgang af huset, så du dermed kan tage evt. skader i opløbet.